Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

ERASMUS+

 

Europejska mobilność uczniów ZST-W w Trzcianie sposobem na rozwój kompetencji zawodowych i podniesienie jakości kształcenia zawodowego” realizowany w ramach programu Erasmus + , w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe, akcja KA1. Budżet projektu wynosił 150 000 euro.

Do najważniejszych celów projektu wynikających z potrzeb naszej placówki należało:

1. Wzmacnianie kompetencji i doświadczeń zawodowych na europejskim rynku pracy poprzez organizację zagranicznych staży zawodowych w ramach obowiązkowych praktyk zawodowych w latach 2021 - 2022.
2. Doskonalenie umiejętności językowych uczniów i pracowników szkoły poprzez wprowadzenie metody CLIL do nauki przedmiotów zawodowych.
3. Podnoszenie jakości praktyk zawodowych poprzez transfer systemu ECVET do oceny realizacji praktyk krajowych.
4. Poprawę współpracy z pracodawcami w celu transferu dobrych praktyk zawodowych.
5. Wzrost kompetencji zawodowych absolwentów ZST-W w Trzcianie.
6.  Rozwój kompetencji miękkich takich jak: komunikatywność, kreatywność, elastyczność, samodzielność, umiejętność pracy w grupie, zarządzanie czasem.

 Projekt zakładał odbycie 4-tygodniowego stażu zawodowego, w dwóch kolejnych latach, przez 54 uczniów klas III. W projekcie udział wzięło 32 uczniów z technikum weterynarii, 16 z technikum fryzjerstwa i 6 technikum żywienia i usług gastronomicznych.

W roku szkolnym 2020/2021 na staż wyjechało 28 uczniów, w tym 16 uczniów technikum weterynarii (14 dziewcząt i 2 chłopców), 6 uczniów technikum usług fryzjerskich (5 dziewcząt i 1 chłopiec) oraz 6 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych (4 dziewczęta i 2 chłopców).
W roku szkolnym 2021/2022 na staż wyjechało 26 uczniów, w tym 16 uczennic technikum weterynarii i 10 uczennic technikum usług fryzjerskich.

Staż zrealizowany w ramach mobilności był realizacją obowiązkowej praktyki zawodowej, którą musi odbyć każdy uczeń klasy trzeciej. Uczniowie technikum weterynarii odbywali staż w portugalskich (Braga) gabinetach weterynaryjnych, technikum usług fryzjerstwa w hiszpańskich (Malaga) salonach fryzjerskich, a uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w hiszpańskich (Malaga) restauracjach. Projekt realizowany był w partnerstwie z doświadczonymi partnerami Tribeka Training Lab z Hiszpanii oraz Braga Mob z Portugalii.
Staże realizowane były w następujących terminach: jako pierwsi wyjechali uczniowie klas trzecich po gimnazjum. Uczniowie technikum weterynarii  wyjechali do Portugalii na przełomie września i października 2021 r., uczniowie technikum usług fryzjerskich oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych na przełomie listopada i grudnia 2021.
Uczniowie klas trzecich po szkole podstawowej realizowali swój staz na przełomie kwietnia i maja 2022 r. Przed wyjazdem na praktykę każdy z uczestników projektu uczestniczył w zajęciach z przygotowania zawodowego, kulturowego oraz językowego, a po powrocie do kraju otrzymał dokumenty potwierdzające zdobyte umiejętności i kwalifikacje zawodowe.

NAJLEPSZE PREZENTACJE PT. „MÓJ STAŻ W PORTUGALII / HISZPANII” WYKONANE W RAMACH REKRUTACJI DO PROJEKTU

WYJAZD PIERWSZY

SZYMCZAK ANNA - TW

 

 

 

 

 

 

 

STACHURA PAULINA - TUF

 

 

 

 

 

 

 

ZAWADZKA KAROLINA - TUF

 

 

 

 

 

 

 

 

MYKYTA SHVETS - TŻiUG

 

 

 

 

 

 

 

WYJAZD DRUGI

CENA PAULINA - TW

 

 

 

 

 

 

 

SĘDŁAK SYLWIA - TUF

 

 

 

 

 

 

 

Dokumentacja fotograficzna ze stażu:

INSTAGRAM - TUTAJ

FACEBOOK - TUTAJ

 

ERASMUS+ HISZPANIA KWIECIEŃ/MAJ '2022


 

 

 

ERASMUS+ PORTUGALIA KWIECIEŃ/MAJ '2022



 

 

NAJLEPSZE PORTFOLIA UCZNIÓW PREZENTUJĄCE PRZEBIEG STAŻU

WYJAZD PIERWSZY

MOTYLEWICZ ANNA TWA (wersja pdf) - TUTAJ
PACYNA NATALIA TŻiUG (wersja pdf) -
TUTAJ

WYJAZD DRUGI

GÓRKA AGNIESZKA TWA (wersja pdf) - TUTAJ

 

FILMIKI PT. „DZIEŃ Z ŻYCIA STAŻYSTY” NAKRĘCONE PRZEZ UCZNIÓW PODCZAS POBYTU W PORTUGALII / HISZPANII

1. ANNA MOTYLEWICZ - TUTAJ
2. JOANNA GÓRA - TUTAJ
3. WIKTORIA NIZIŃSKA - TUTAJ
4. MARIANNA USIK - TUTAJ
5. WIKTORIA KRZEMIEŃ - TUTAJ
6. ANNA SZYMCZAK – TUTAJ
7. AGATA NOWAK - TUTAJ
8. MAKSYM SHVETS - TUTAJ
9. NATALIA PACYNA I WIOLETTA JANDA - TUTAJ

ARTYKUŁY PRASOWE:

1. Kwartalnik społeczno-kulturalny "Trzcionka:

Artykuł Trzcionka 1 lato 2021 (plik PDF)

 

Artykuł Trzcionka 2 zima 2021/2022 (plik PDF)

 

Artykuł Trzcionka 3 wiosna 2022 (plik pdf)

 

 

2. Tygodnik Gazeta Reporter:

Artykuł nr 1 Reporter (plik JPG)

Artykuł nr 2 Reporter (plik HTTP)

 

3. Gazetka szkolna "Kurier Szkolny:

Wrzesień / Październik 2021/2022 str. 4-5 (plik PDF)

 

Grudzień / Styczeń 2021/2022 str. 5  (plik PDF)

 

Luty / Marzec 2021/2022 str. 3 (plik PDF)

 

Kwiecień / Czerwiec 2021/2022 str. 7 (plik PDF)

 

 

POZOSTAŁE MATERIAŁY UPOWSZECHNIAJĄCE:

1. ULOTKA INFORMACYJNA - LINK1   LINK2
2. LINK DO KONKURSU SELFIE+  TUTAJ
3. MATERIAŁ PROMOCYJNY NA RZESZÓW NEWS - TUTAJ
4. ZDJĘCIA Z EKOGALI – TARGÓW ŻYWNOŚCI W RZESZOWIE -  LINK1   LINK2
5. ZDJĘCIA Z „DNI OTWARTYCH DRZWI” PODKARPACKIEGO OŚRODKA DORADZTWA ROLNICZEGO W BOGUCHWALE POŁĄCZONYCH Z XXIII REGIONALNĄ WYSTAWĄ ZWIERZĄT HODOWLANYCH - TUTAJ
6. ZDJĘCIA Z „DNI OTWARTYCH SZKOŁY” 09.04.2022 - TUTAJ
7. ZDJĘCIA Z „ORIENTATION DAY” – PODKARPACKICH TARGÓW EDUKACYJNYCH - TUTAJ
8. PREZENTACJA ZE SPOTKANIA PODSUMOWUJĄCEGO PROJEKT - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty