Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Warsztaty kulinarne - „Nieznany smak podrobów”

W dniu 14.01.2016r. klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, w ramach pracowni gastronomicznej, uczestniczyła w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez absolwenta naszej szkoły, Michała Ziębę, który obecnie pracuje jako kitchen manager w restauracji Hungry Horse w Braintree w Wielkiej Brytanii. Uczniowie mieli możliwość przygotowania potraw (znanych na co dzień, ale rzadko wykonywanych) pod okiem doświadczonego kucharza. Adepci sztuki kulinarnej „zmierzyli się” najpierw z flakami wołowymi i chociaż nazwa potrawy nie każdego zachęca do spróbowania tego dania, to jego smak i aromat jest niepowtarzalny. Flaki to tradycyjna, dość gęsta zupa, którą robi się właśnie z flaków wołowych oraz warzyw. Zwykle podawana jest z pieczywem, dlatego jest jeszcze bardziej sycąca. Można powiedzieć, iż jest to zupa królewska, ponieważ już w XIV wieku zachwycał się nią Władysław Jagiełło. Jak się okazało i nasi uczniowie rozsmakowali się w tej potrawie.
   Następny etap konkursu związany był z wykonaniem „wątróbki w sosie wiśniowym”, palmę pierwszeństwa przyznano tutaj: Adrianowi Józefczykowi i Szymonowi Mrugale. Chłopcy najsprawniej poradzili sobie z zadaniem i w ocenie szefa kuchni oraz jury ich wątróbka była najsmaczniejsza. W nagrodę otrzymali książki o tematyce kulinarnej. Dodatkowo, nagrodę specjalną za zaangażowanie oraz trafność zadawanych pytań w trakcie warsztatów, Pan Zięba wręczył Natalii Śliwa.  
   Dla wszystkich uczniów była to bardzo cenna lekcja, mogli się oni dowiedzieć jak wygląda praca pod okiem doświadczonego kucharza oraz przekonać się, że „nieciekawe” z nazwy potrawy mogą mieć bardzo ciekawy smak.
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty