"Aż tam nas poniosło" - Turcja 16.06 - 29.06.2014r.
Ciekawi świata i nowych doświadczeń wyjechaliśmy do Turcji, aby tam odbyć dwutygodniowy staż pod nazwą "Potrawy z baraniny w kuchni tureckiej i polskiej”.
Poleciało 15 osób z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, a razem z nami panie mgr inż. Aleksandra Bieszczad – Ochał oraz mgr inż. Agata Paśko, które także uczestniczyły w zajęciach praktycznych. Pani mgr Lubow Ozimbłowska i mgr Bogusława Jaworek pomagały w realizacji zadań. Całe przedsięwzięcie możliwe było dzięki udziałowi szkoły w komponencie ponadnarodowym, będącym częścią dużego projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców”. W trakcie naszego pobytu w Konya, przepięknym tureckim mieście, w którym mieści się szkoła naszego partnera, uczyliśmy się na temat baraniny i jagnięciny- jak wykorzystać ten surowiec do sporządzania potraw, jakie są jego walory zdrowotne? .W salach wykładowych i pracowniach technologicznych spędzaliśmy po 8 godzin dziennie, a potem zwiedzaliśmy miasto i okolicę. Wyjechaliśmy również na południe kraju, aby tam, w jednym z hoteli uczestniczyć w przygotowaniu potraw z baraniny i jagnięciny dla gości.
Wyjazd do Turcji, był dla każdego z nas niezapomnianym przeżyciem i źródłem wielu nowych i ciekawych doświadczeń, przekonaliśmy się również, jak ważna jest znajomość języka angielskiego.
Dziękujemy Panu Dyrektorowi i wszystkim, którzy dołożyli wszelkich starań, aby umożliwić nam wyjazd i zdobycie dodatkowych umiejętności potwierdzonych certyfikatem.
Stażyści
Zobacz zdjęcia z wyjazdu do Turcji
Zobacz jak wyglądała realizacja stażu z pobytu w Turcji
Zobacz zdjęcia z wyjazdu do Turcji - TUTAJ
Zobacz realizację stażu w Turcji - TUTAJ