Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Sekrety kuchni japońskiej '2014

6 czerwca 2014 roku uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  odkrywali po raz kolejny  tajemnice tkwiące w kuchni innych narodów, tym razem orientalnej kuchni japońskiej. Kuchnię tę charakteryzuje nie tylko doskonały smak    i niesamowity aromat, ale również obfituje ona w proste składniki. Głównymi elementami zdrowej kuchni japońskiej są przede wszystkim ryż, świeże ryby, świeże owoce morza i warzywa.

Kuchnia japońska kojarzy się przeciętnemu mieszkańcowi  z innego zakątka świata z sushi.
Młodzież podczas warsztatów prowadzonych przez absolwenta ZSTW Michała Ziębę odkrywała tajniki zwijania shushi . Przedstawił on różne techniki przygotowywania shushi, jak również sposób podania i konsumpcji przy użyciu pałeczek.
W kuchni japońskiej spożywa się ogromne ilości ryb oraz owoców morza. Przeciętny Japończyk zjada rocznie około 30 kilogramów surowych ryb. Każda japońska potrawa podawana jest w specjalny, wyselekcjonowany sposób. Japończycy dopiero w XX wieku zaczęli jeść zwierzęce mięso. Obecnie najpopularniejszym mięsem oprócz ryb, jest wołowina. Dietetycy twierdzą, iż kuchnia japońska jest bardzo zdrowa i bogata w wartości odżywcze. Dla osób dbających o zdrowy tryb życia kuchnia japońska jest -po prostu- idealna !
Warsztaty zorganizowała: mgr  Marzena Borkowska.

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty