Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Od nauki do praktyki - nasi uczniowie na Międzynarodowych Targach Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala

Jak co roku, nasi uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych aktywnie uczestniczyli w targach Ekogala, które są jednym z najważniejszych wydarzeń promujących żywność ekologiczną i zdrowy styl życia. Udział w targach był dla młodzieży cenną okazją do poszerzenia wiedzy oraz zdobycia praktycznych doświadczeń, związanych z branżą gastronomiczną i żywieniem.

Podczas Ekogali uczniowie mieli możliwość zapoznania się z ofertą producentów żywności ekologicznej, obserwowania nowoczesnych trendów kulinarnych oraz poznania zasad certyfikacji produktów ekologicznych. Sami również, wykorzystując wiedzę i praktykę zdobytą w szkole, przygotowali poczęstunek dla gości. Dużym uznaniem wśród odwiedzających nasze stoisko cieszyła się zupa-krem z dyni, oraz zupa-krem marchewkowo-paprykowa, a także słodkości w postaci ciast i ciasteczek. Wszystkie potrawy powstały w szkolnej pracowni z ekologicznych surowców dostarczonych przez Stowarzyszenie Producentów Żywności Ekologicznej „EKO DAR” w Świlczy. Prace uczniów nadzorowały Panie Agata Paśko oraz Aleksandra Bieszczad – Ochał.

Udział w Targach pozwolił uczniom lepiej zrozumieć znaczenie ekologii w gastronomii oraz rolę świadomych wyborów konsumenckich. Zdobyta wiedza i inspiracje z pewnością zostaną wykorzystane podczas zajęć praktycznych w szkole, a także w przyszłej pracy zawodowej.
Wyjazd na targi Ekogala był wartościowym doświadczeniem edukacyjnym, które rozbudziło zainteresowanie uczniów tematyką zdrowej i ekologicznej żywności.

Serdecznie dziękujemy Organizatorom za zaproszenie, a Związkowi Stowarzyszeń Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego w Świlczy oraz  Stowarzyszeniu „EKO DAR” w Świlczy za owocną współpracę. Cieszymy się, że mieliśmy okazję wspólnie pracować i mamy nadzieję na kolejne projekty w przyszłości.

Nauczyciele reprezentujący Zespół Szkół Techniczno-Weterynaryjnych, oraz Branżowe Centrum Umiejętności w Trzcianie: Agata Paśko, Aleksandra Bieszczad-Ochał, Anna Rak, Aleksandra Bem, Małgorzata Pelc, Katarzyna Snopek, Daniel Pająk, Leszek Gunia.

Magdalena Gajerska-Kozak
Agata Paśko

Galeria zdjęć: https://photos.app.goo.gl/Ud6PdfbUTNzbAixBA

Organ prowadzący

BCU

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty