Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Zajęcia praktyczne - technologia produkcji jogurtów

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z wielkim zaangażowaniem  uczestniczyli w zajęciach, które zarówno w teoretycznym jak i praktycznym aspekcie realizują wyzwania stawiane przez ówczesną gastronomię.

Żywieniowe trendy podsycają modę na wysokobiałkowe, naturalne jogurty o obniżonej zawartości dodatków utrwalających oraz cukru. Młodzież po zapoznaniu się z technologią wytwarzania tej grupy produktów, analizie ich składu oraz mikroflory bakteryjnej, przystąpiła do sporządzania smakowych, mlecznych napojów fermentowanych na bazie jogurtu probiotycznego i greckiego własnej produkcji.

Uczniowie wykonali także wegańską alternatywę jogurtów poprzez zaszczepienie probiotycznym starterem mleka roślinnego.

W wyniku połączenia produktu bazowego z dodatkami takimi jak: owoce, warzywa, nasiona chia, orzechy, kawa, miód, kakao, płatki róży - powstały niepowtarzalne, prozdrowotne produkty opatrzone fantazyjnymi etykietami.

Kształcenie na kierunku Technik  Żywienia i Usług Gastronomicznych to nie tylko nauka i doskonalenie warsztatu z zakresu sztuki kulinarnej. To również możliwość ukończenia kursów pozwalających na zdobycie cennego doświadczenia, dającego gwarancję pozyskania pewnego miejsca na rynku pracy.

Kinga Szeliga

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty