Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Zespół Szkół Techniczno – Weterynaryjny w Trzcianie uczestniczy w realizacji projektu pn. „Droga do sukcesu. Szkoły Powiatu Rzeszowskiego bliżej rynku pracy” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2022

W dniu 18. listopada 2022 r. uczniowie klas: I, II, III i IV, kształcący się w zawodzie  Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, uczestniczyli w wyjeździe studyjnym do Krakowa na 29. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA  oraz 20.Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD, które są jedną z najważniejszych imprez w Polsce obejmujących branże: hotelarską, gastronomiczną i winiarską. Co roku w Krakowie prezentowana jest kompleksowa oferta wyposażenia hoteli, obiektów wypoczynkowych, lokali gastronomicznych, a także żywność i napoje oraz wina z całego świata.Targi HORECA/GASTROFOOD odbywają się równocześnie z 19. Międzynarodowymi Targami Wina w Krakowie ENOEXPO.
Ponad 350. wystawców z całej Polski i zagranicy prezentowało swoją ofertę wyposażenia dla restauracji, barów, kawiarni, cukierni, stołówek, pizzerii oraz hoteli i innych obiektów noclegowych, a także artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii. Nasza młodzież miała okazję poznać nowoczesne technologie, dowiedzieć się o nowościach w branży, oraz odkryć nowe smaki herbaty, kawy i innych artykułów spożywczych. Ponadto uczniowie uczestniczyli w pokazie w strefie Live Cooking, której tematem przewodnim była kuchnia myśliwska i przygotowywanie różnorodnych potraw z dziczyzny.
Udział w tak prestiżowej imprezie był dla naszych uczniów okazją do poszerzenia wiedzy w zakresie gastronomii. Szczególnym zainteresowaniem młodzieży cieszyły się stanowiska prezentujące najnowsze specjalistyczne urządzenia i akcesoria gastronomiczne do wyposażenia zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych, barów i hoteli. Dużą część oferty targowej stanowiły produkty i półprodukty spożywcze dla wszystkich działów gastronomii, w tym cukiernictwa i piekarnictwa. Uczestniczący w wycieczce uczniowie skorzystali również z różnorodnych degustacji.

Aleksandra Bieszczad - Ochał

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty