Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Po zimie – w komitywie – z marchewką

12 marca 2019 r. odbyło się spotkanie grupy IX. Przedwiośnie większości osób nie kojarzy się dobrze. Wielu regeneruje siły po zimowych infekcjach, a wszyscy – zmęczeni zimowym przebywaniem w domach – czekają na prawdziwą wiosnę.

Ponieważ dzień jest coraz dłuższy, energii mamy coraz więcej. Jednak proces adaptacji do nowych warunków pogodowych trwa około trzech tygodni, więc w okresie przejściowym możemy czuć się źle. W przyrodzie wszystko rozkręca się szybciej, nasze budzenie się do życia przebiega nieco wolniej. Przedwiośnie jest dobrym okresem, aby przygotować się do wiosennych wyzwań. We wszystkich obszarach życia człowiek dąży do osiągnięcia sukcesu. Młodzież powinna nabrać sił witalnych, aby sprostać wymaganiom jakie nakłada szkoła. Rodzice również oczekują, że ich dzieci będą miały tylko pozytywne oceny. Dobrym sposobem na nabranie dodatkowej energii i odniesienie sukcesu na miarę swoich możliwości jest ruch oraz zmiana diety. W naszej diecie królowała dotąd żywność przetworzona. Zimą nie dostarczyliśmy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach. Czas porzucić słodkie przekąski i zastąpić je zdrowym poczęstunkiem. Jednym z dobrych pomysłów jest marchewka.
Niemal każdemu z nas od dzieciństwa powtarzano, że jest zdrowa i należy jeść jej jak najwięcej. Niezależnie od tego, czy od zawsze pozostajecie fanami marchewki, czy może staliście się nimi dopiero niedawno, rady mam powinniśmy nadal traktować poważnie. Marchewka to jedno z najzdrowszych warzyw, o czym decyduje przede wszystkim pokaźna zawartość cennych witamin i minerałów.
Co jeszcze sprawia, że marchewka powinna na stałe zagościć w naszym jadłospisie? -obniża ryzyko wystąpienia reumatyzmu, -zmniejsza trądzik i skórne przebarwienia, -przynosi ulgę w dolegliwościach trawiennych (np. w biegunce). Co zatem możemy wyczarować smacznego i zdrowego dla młodzieży, aby chętnie sięgali po wyżej wymieniony produkt, a zarzucili spożywania produktów wysoko–przetworzonych (słodycze, fast-food)? Zebranie uczestników grupy IX jest właśnie takim zdrowym pomysłem na zorganizowanie spotkania.  Wspólnie spędzony czas z młodzieżą pozwolił również podsumować kolejne miesiące pracy opiekuńczo-wychowawczej w internacie.

Ludwika Oleksak

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty