Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w akcji na Międzynarodowych Targach Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2017r. w Jasionce k. Rzeszowa

EKOGALA – to Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości organizowane od 2006 r. przez Samorząd Województwa Podkarpackiego. Rzeszowskie Targi należą do największych tego typu wydarzeń w Polsce i Europie Wschodniej.

Targom towarzyszą seminaria, prezentacje, degustacje, konkursy oraz pokazy gotowania i rękodzieła związane z tradycjami Bożego Narodzenia. Tegoroczna XI edycja Targów odbyła się w nowoczesnym Centrum Wystawienniczo – Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa, a tematyka związana była ze „świątecznym stołem bożonarodzeniowym”, czyli dekoracjami, wystrojem i tradycyjnymi , ekologicznymi potrawami świątecznymi. W targach brało udział 110 wystawców. Liczną grupę stanowili goście z zagranicy z Ukrainy,  Węgier, Chin. Wystawcy reprezentowali przemysł spożywczy, wędliniarski, kosmetyczny oraz cukierniczy. Goście z Państwa Środka prezentowali chińską sztukę przygotowywania i podawania herbaty.  
W tym roku, jak rokrocznie, na  Ekogali  nie zabrakło uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy  przygotowali pięknie udekorowane stoisko tematyczne i degustację ekologicznych potraw świątecznych. Promowali tradycyjną i ekologiczną żywność: kruche ciasteczka, pierniczki, ekologiczne sałatki, biały barszcz z grzybami i kaszę jaglaną z suszem. Uczestniczyli również w panelach edukacyjnych zorganizowanych dla młodzieży. Uczniowie kl IV TŻiUG brali udział  w seminarium nt: „Nieoceniona wartość owoców i warzyw” , które przygotowała Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Rzeszowie. Mogli degustować produkty z fasoli wrzawskiej – jednego z dwóch podkarpackich produktów, posiadających unijny znak Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Produkcja żywności wysokiej jakości ma przede wszystkim służyć dobrej kondycji fizycznej i zdrowiu ludzi. Żywnością taką zainteresowanych jest coraz więcej konsumentów.
Uczestnictwo w Targach było szansą na zdobycie przez młodzież wiedzy o żywności najwyższej jakości oraz przygotowanie się do wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty