Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Wycieczka zawodowa uczniów kl. III TŻiUG do zakładu mięsnego „Smak-Górno” w Górnie

W dniu 03.10.2017r. pojechaliśmy (uczniowie klasy III TŻiUG)  na wycieczkę do zakładu mięsnego „Smak-Górno” w Górnie. Po przywitaniu się z Panem Prezesem, Kazimierzem Smolakiem, zostaliśmy zaproszeni do świetlicy zakładu, gdzie wysłuchaliśmy prelekcji na temat historii firmy, etapów jej rozwoju.

Krótki film, który obejrzeliśmy, traktował o  działalności „Smaku – Górno”, o pracy poszczególnych maszyn i urządzeń będących na wyposażeniu zakładu. Po założeniu strojów ochronnych rozpoczęliśmy, z Panem Prezesem, zwiedzanie zakładu. W pierwszej kolejności poszliśmy drogą, którą wchodzą do zakładu pracownicy i dowiedzieliśmy się, jakie czynności muszą oni wykonać, by przygotować się do wejścia na halę produkcyjną. Następnie mieliśmy okazję zobaczyć, jak wygląda hala ubojowa, jakie sprzęty są tam używane oraz jak odbywa się kontrola weterynaryjna. Przyglądaliśmy się  również  procesowi rozbioru tusz, objaśniono nam także na czym polega przygotowanie surowca do produkcji szynek, kiełbas i innych wyrobów produkowanych przez „Smak-Górno”. Duże wrażenie zrobiło na nas zaplecze maszynowe – aparatura ubojowa, komory chłodnicze i  wędzarnicze, masownice, wilki, kutry do mieszania mięsa, urządzenia do pakowania różnego asortymentu wyrobów. Bardzo pozytywnie odebraliśmy informacje o wysokim standardzie kontroli weterynaryjnej, jak również o stosowanym systemie kontroli bezpieczeństwa żywności - BRC (Global Standard).
 Wyjazd ten był dla nas bardzo pouczający i zyskaliśmy dzięki niemu nowe doświadczenia – poznaliśmy przepisy BHP panujące w tego typu zakładach produkcyjnych, wiemy już jak działa wiele specjalistycznych maszyn wykorzystywanych w tego rodzaju firmach. Mieliśmy również okazję przyjrzeć się  całemu łańcuchowi produkcyjnemu - „od uboju do talerza”.
 Składamy podziękowania pani profesor Agacie Paśko  za zorganizowanie nam tego wyjazdu, a Panu Prezesowi „Smaku-Górno” serdecznie dziękujemy za miłe przyjęcie, poświęcenie nam swego cennego czasu i pyszny poczęstunek.
                                                               
Wiktoria Sworszt z Kl. III TŻiUG

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty