Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Zajęcia praktyczne klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

26 kwietnia 2016r. uczniowie z II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zdobywając wiedzę z zakresu wyrobów cukierniczych mieli niezwykłą okazję, aby bliżej poznać sekrety cukiernictwa, przeprowadzając zajęcia praktyczne w cukierni "Hanusia" w Wolicy Ługowej. Zakład ten cieszy się dużą popularnością w okolicy, dzięki oferowanym wyrobom. Młodzież naszej szkoły poznała nowe urządzenia, które używane są w tej branży m.in. mechaniczny wałek do ciasta, garownik tj. urządzenie, w którym wyrasta ciasto drożdżowe, krajalnicę horyzontalną tj. maszynę do przekrawania biszkoptów, duże piece gastronomiczne oraz dzielarkę czy miesiarkę do ciast. Młodzież nauczyła się kilku zasad, które na pewno wykorzysta w czasie zajęć w pracowni szkolnej, jak i w domu np. jak upiec puszysty biszkopt czy idealnie rozwarstwiające się ciasto francuskie oraz co zrobić, aby bakalie w keksie nie opadły czy co należy dodać aby makowiec dłużej pozostał świeży. Uczniów jednak najbardziej ucieszyła możliwość składania i udekorowania własnych tortów. Właściciele i pracownicy cukierni „Hanusia” bardzo chętnie dzielili się swoją wiedzą i umiejętnościami. Nauczyliśmy się, jak wykonać z kremu, za pomocą worka cukierniczego i odpowiedniej końcówki dekoracyjnej, różę, listki czy inne elementy dekoracji.
Dziękujemy serdecznie właścicielom i pracownikom, cukierni „Hanusia” za poświęcony nam czas i przekazaną wiedzę.

https://www.facebook.com/CukierniaHanusia

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty